Aktuális

„A felhatalmazási törvény nem feltétlenül csak a veszélyhelyzet idejére szól”

Magyarországon nincs demokrácia, a koronavírus-törvény pedig tovább ront a jogállamiság helyzetén - nyilatkozta a Népszavának Staffan I. Lindberg, a Göteborgi Egyetemen működő V-Dem kutatóintézet igazgatója.

Nagy csapás érheti Magyarország gazdaságát is

Kelet- Közép- és Délkelet-Európában (CESEE) egyelőre jó hírnek tűnik, hogy a koronavírus-járvány lassabban terjed, mint Nyugat-Európában, viszont a régió gazdaságaira mért csapás jelentős lesz - véli a Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) legfrissebb elemzésében.


Szigorúan szűrt információk: folyamatosan a sikerpropagandát akarják fenntartani, azaz a kormány hiba nélkül látja el feladatát

„Nem akarnak olyan adatokat közreadni, amelyek a kormány intézkedéseire nézve negatív képet mutatnának. Folyamatosan a sikerpropagandát akarják fenntartani, azaz a kormány hiba nélkül látja el feladatát. Ez a politikájuk lényege” - nyilatkozta László Imre, Újbuda polgármestere a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy csak a bizalmatlanság jeleként lehet felfogni azt, hogy katonákat rendeltek a kórházak élére.


Uniós járványügyi központ: „nem valószínű, hogy nyáron eltűnik a vírus”

Nem valószínű, hogy nyáron eltűnik a SARS-Cov2 új koronavírus - olvasható az Európai Unió járványügyi és betegségmegelőzési központja szerdán kiadott jelentésében.


Koronavírus olaszországi szemmel: óriási hibák Magyarországon

Lehetne tanulni a koronavírus-járvány kezelésében elkövetett olaszországi hibákból Magyarországon is - mondta Stefano Bottoni történész, aki az emberek tömeges mozgását óriási gondnak tartja. Két példát emelt ki ezzel kapcsolatban: a budapestiek tömeges Balatonra költözését és az Ausztriába ingázást. Elmondta azt is, hogyan sikerült elérni, hogy egy beteg sincs egy észak-olasz kisvárosban.


Koronavírus: Magyarországon a hivatalos számok 25-szöröse lehet a valós adat

„Azonnal be kellene vonni a koronavírus-tesztelésbe a NÉBIH-et (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), továbbá az állat- és növényvédelemmel foglalkozó kutatóintézeteket, amelyeknek megfelelő kapacitásuk van az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzésére” - üzent a kormánynak Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos, járványügyi szakember. Magyarországon 9,5 millió potenciális fertőzött van, és egy olasz városka példája mutatja, a teszteléssel és teljes lezárással útját lehet állni a fertőzés terjedésének. Egyszerű, de megfelelő tesztet laboratóriumokban is elő lehet állítani, tesztcsomagokat pedig rendelni kell, még van olyan gyártó, amelynek ma még van.


A digitális oktatás első áldozatai: tanárokat küldenek el a tankerületek

Több tucat jelzést kapott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arról, hogy a tankerületi központok azonnali hatállyal felmondják a megbízási szerződéssel dolgozó tanárok foglalkoztatását.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint „a munkaerőpiac teljesen összeomlik, több százezres létszámleépítés várható”

Interjút adott a HVG-nek Parragh László, amelyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a koronavírus miatt kialakult hazai gazdasági helyzetet elemezte-kommentálta.