Politika

A Fidesz alelnöke az Európai Néppárttal kialakult viszonyról: „Szétköltöztünk, de még nem váltunk el”

„Szétköltöztünk, de még nem váltunk el” - nagyjából ezzel a rövid mondattal foglalta össze a Fidesz és az Európai Néppárt a héten már a magyar kormánypárt felfüggesztésével végződő vitát Novák Katalin az őt interjúvoló Magyar Hírlapnak.


Weber: „a Néppárt függesztette fel a Fidesz tagságát”

Bár Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt szerdai ülését követően azt mondta: a Fidesz tagságával kapcsolatban nem egyoldalú döntésről, hanem közös megegyezésről beszélt - az EPP csúcsjelöltje, Mafred Weber ezt nem így látta.


A Fidesz a saját bölcseit küldi a Néppárt bölcseire - durva lesz

Mivel szerdán felfüggesztésre került a Fidesz néppárti tagsága, a bölcsek tanácsát, vagyis három veterán politikust (Herman Van Rompuy,  Wolfgang Schüssel és  Gert Pötteringet) bízták meg, hogy készítsenek jelentést a magyar jogállamiságról és a Fideszről. Végül pedig javaslatot tesznek az Európai Néppártnak, hogy mi legyen a Fidesszel. 


Visszakozás: Orbán biztosította a bajorokat, hogy a CEU Magyarországon maradhat

Orbán Viktor kedden, egy nappal a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntés előtt, levelet írt a bajor kormánynak, amiben a magyar kormány nevében biztosította őket, hogy nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban. 


Egy CDU-s politikus szerint minden jel arra mutat, hogy a Fidesz szakítani akar a Néppárttal

„Minden, Budapest felől érkező jel arra mutat, hogy kilépésre készülnek” - mondta a Fideszről Andreas Nick, a CDU Magyarországért felelős politikusa a Reutersnek, kedden. „Olyan, mintha könyörögnének a kirúgásért” - tette hozzá.


Weber: „ha nincs jogállam, nincs pénz” - megtörni készülnek Orbánékat

Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje éppen a Fideszről szóló szavazás előtti napon hozta nyilvánosságra elképzeléseit. Például azt, hogy megvonná az uniós pénzeket azoktól az államoktól, ahol rendszerszinten sérül a jogállam.


New York Times: Erős a gyanú, hogy Orbán Putyin trójai falova az EU-ban

Az amerikai lap végigveszi az oroszbarát történeteket Paks II.-től a két fegyverkereskedő történetén át a Nemzetközi Befektetési Bankig, és arra jut, hogy miközben élesedik az ellentét a nyugati országok és Putyin között, a nagy magyar-orosz barátság felettébb gyanús.


Újabb botrány a március 15-i díjak körül: a Táncsics-díjnál is átnyúltak a fejek felett

Tovább nő az idei március 15-i díjazottak körüli botrány, újabb kitüntetés-odaítélő testületről látszik kiderülni, hogy csak biodíszlet.