Aktuális

A kormány által aranyáron megvásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből csak 917-et kaptak meg a kórházak

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi lesz azoknak a lélegeztetőgépeknek a sorsa, amelyeket az Orbánkormány még az első hullám idején - összesen 300 milliárd forintért - megvásárolt, de nem szállított ki a kórházakba.

Nem tudják eladni a gépeket, senkinek sem kell

„Normális békeidőben Magyarországon a lélegeztetőkészülékek, altatógépek - mert azok alkalmasak erre - olyan 2000 körül vannak. Ezt kell nekünk felfuttatni olyan 8000-re” - vélekedett Orbán Viktor még áprilisban, azonban ennek a kétszeresét szerezte be Magyarország. Vajon miért? Kiknek volt ez zsíros üzlet?

2020 tavasz óta - több részletben - összesen 16 863 darab lélegeztetőgépet rendelt a magyar kormány, összesen 300, azaz háromszáz milliárd forintért.

A lélegeztetőgépre szoruló betegek száma december 7-én volt a legnagyobb, összesen 647 fő.

Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter azzal magyarázta a rengeteg lélegeztetőgépet, hogy a megvásárolt mennyiségben benne van egy jókora tartalék is.

„Akkor inkább álljon rendelkezésre öt és legyen ott a két beteg, mint hogy ott a két beteg és egy gép van. Na, ezt kell elkerülni” - fogalmazott a miniszter.

A hvg.hu novemberben írt arról, hogy a megvásárolt lélegeztetőgépekből addig 917-et szállítottak ki kórházakba, további 40-et pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe. Emellett a kormány más országoknak is adományozott a gépekből, például 150-et Csehországnak vagy 50-et Ukrajnának. Az is kiderült, hogy a külügyminisztérium a lélegeztetőkészülékek egy részét megpróbálja eladni - egyelőre kevés sikerrel.

Több szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába a sok lélegeztetőgép, ha kevesen vannak azok az egészségügyi dolgozók, akik ezeket működtetni tudják. Kunetz Zsombor szerint jelenleg 2000 körül van ezeknek a szakápolóknak a száma, a nemzetközi meghatározás szerint három betegre két ilyen szakápolónak kell jutnia.

„Ha ők kétezren vannak, akkor mindenféle órákat, túlórákat is beleszámolva, maximum olyan 2500-3000 betegnél többet már nem tudnak úgy ellátni, hogy az ne menjen nagyon erősen a szakmaiság rovására, de itt már nem két beteget lát el egy szakápoló, hanem többet” - fogalmazott Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő.