Média

Milliárdokat követelt Vajnáékon az amerikai adóhivatal

A 69 éves Andy Vajna ellen 17 éve az Egyesült Államokban, adócsalás gyanúja miatt folytatott nyomozásra derült fény abban a perben, amelyet a filmmogul-kormánybiztos Farkasházy Tivadar ellen indított jó hírnevének megsértése miatt.

Andy egy kicsit elfelejtett adózni

Az előző tárgyaláson ugyanis Vajna tengerentúli múltjával kapcsolatban két amerikai lap cikke is bekerült a per aktáiba. Farkasházy ügyvédje az LA Times 12 évvel ezelőtti írásával próbálta alátámasztani Teddy azon kijelentését, hogy „Vajnának nem minden dolga van rendben Amerikában".

- Az újság szerint 1996-ban Mario Kassar és üzlettársa, Andrew G. Vajna a szövetségi adóhatóság bűnvádi eljárása alatt álltak. Az amerikai adóhivatal még 1988-ban indított vizsgálatot, amely után 109,7 millió dollárt (1988-as árfolyamon ez kb. 8 milliárd forintnak felelt meg, ma 24 milliárdot tenne ki - a szerk.) követelt a cégtársaktól, ezen belül 41,1 milliót (9 milliárd forint) Vajnától.

A bűnügyi nyomozást követő vádemelésre csak azért nem került sor, mert előtte Vajna megegyezett a hatóságokkal, hogy 6,5 millió dollárt (1,4 milliárd forint) adóhátralék címén befizet, ezzel lezárják ellene a vizsgálatot. Az Entertainment Weekly című szórakoztatóipari szaklap pedig azt írta, hogy „Vajnáéktól elfordultak a befektetők” - mondta Farkasházy ügyvédje, dr. Magyar Gábor.

Nos, a lap cikkében a következő is szerepelt: „Kassar és Vajna olyan nevek voltak, amelyek előtt megnyíltak az ajtók. De 2003-ra a fél város azt hitte, hogy már halottak, a másik fele azt, hogy önkéntes száműzetésbe vonultak.”

- Sohasem emeltek vádat az Egyesült Államokban ügyfelem ellen adócsalásért, úgy zárult le nyomozás, hogy bűncselekményt nem állapítottak meg. A távoli múlt eseményeire történt hivatkozás az alperest nem mentheti ki, hiszen ő jelen időben állította Andy Vajnáról, hogy dolgai nincsenek rendben a tengerentúlon, ami egyszerűen nem igaz - magyarázta Vajna ügyvédje.