Aktuális

Közel 3700 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban

Közel 3700 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban 1946 és 2014 között - jelentette a Der Spiegel és a Die Zeit című német lap egy független, kiszivárogtatott jelentésre hivatkozva.

Az áldozatok többsége fiú

A jelentés szerint csaknem 70 év alatt 1670 pap 3677 gyermeket bántalmazott. Az áldozatok többsége fiú, több mint felük még nem töltötte be a 13. életévét, amikor bántalmazták.

A dokumentum rávilágít arra is, hogy a feltételezett elkövetők mindössze 38 százaléka ellen emeltek vádat, legtöbbjük ellen azonban csak kisebb fegyelmi eljárás indult. Többüket áthelyezték valamelyik másik plébániára, miután a visszaélést felfedezték, de anélkül, hogy az érintett egyházközségek tagjait értesítették volna erről. Az egyház hajlandósága a visszaélések elkövetőinek megbüntetésére „nem volt túl erős” - jegyezték meg a szerzők. Az egyház a papok bűnösségét nagyobb veszélynek tartotta magára a papságra, mint a gyerekekre nézve - állapították meg. Minden hatodik fegyelmi eljárás feltételezhetően nemi erőszak ügyében indult.

A jelentés összeállításában három német egyetem működött közre, 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát használták fel. A szerzők rámutatnak arra: tekintve, hogy a legutolsó vizsgált esetek 2014-ben történtek, joggal lehet feltételezni, hogy „a fiatalkorúak ellen katolikus papok által elkövetett szexuális bűncselekmények sorozata nem egy lezárt fejezet”.

A jelentés készítői szerint a bántalmazottak valódi száma vélhetően jóval magasabb a dokumentumban szereplőnél, mivel nem volt hozzáférésük a teljes egyházi archívumhoz.

„Bizonyos esetekben világos jel utalt arra, hogy egyes dokumentumokat manipuláltak” - idézte a vizsgálat készítőit a Die Zeit. Hozzátették: legalább két egyházmegyében iratokat semmisítettek meg.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el.

Stephan Ackermann, a nyugat-németországi Trier püspöke: „Tudatában vagyunk a jelentésben demonstrált szexuális bántalmazások mértékének, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat”.

A püspök szerint a jelentés célja fényt vetni az egyház sötét oldalára, egyrészt az érintettek miatt, másrészt pedig hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg.

A Pestiriport.hu megjegyzése: Évtizedek óta ezzel a kamu szöveggel kábítják a közvéleményt, miközben nem történnek említésre érdemes intézkedések a pedofilok katolikus egyházból történő eltávolítására.