Aktuális

2050-re eltűnhet a Duna-delta és több román tengerparti üdülő

A klímaváltozás miatt Románia egész területeket veszíthet el, eltűnhet például a Duna-delta és a tengerparti üdülők egy része - írja a Maszol.ro

A tenger több tucat hektárnyi területet elnyelt már

A lap a Grigore Antipa Intézet kutatóira hivatkozva írja, hogy a Fekete-tenger vize nyolcvan év alatt húsz centimétert emelkedett, ami komoly fenyegetést jelent a Duna-deltára nézve: a tenger több tucat hektárnyi területet elnyelt már, de a Szentgyörgyi ág és a Gura Portitei közötti rész is tenger alá kerülhet. 

De veszély fenyegeti még a Fekete-tenger partvidékeinek bizonyos részeit is. A következő években a Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területei lehetnek veszélyben, a lap szerint amerikai tudósok kutatásai azt mutatják, ezek a partrészek akár 2050-re eltűnhetnek. De eltűnhet még az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol szállodák és nyaralók állnak.

A Fekete-tenger vize évek óta eléri a tíz fokot decemberenként, pedig ilyenkor maximum négy fokosnak kellene lennie. A tengervíz szintemelkedése miatt a partmenti övezetet néhány éve elkezdték kiterjeszteni.