Aktuális

Lemondott Handó Tünde egyik leghangosabb bírálója

Dr. Szepesházi Péter bíró felmentését kérte az államfőtől. Tavasszal ő beszélt arról a BBC-nek, hogy félelemmel teli légkör uralkodik a bíróságokon.

Belülről nem sok mindent lehet elérni

A bíró a 444.hu-nak adott interjúban azt mondta, több, egymással összefüggő körülmény vezetett a lemondásához. Kiemelte például, hogy az új Polgári Perrendtartás ügyfélellenes alkalmazási kényszerei - amelyek nagyon erősen megkötik a bírák kezét is - kifejezetten megviselték.

Dr. Szepesházi azt is említette, hogy bár „a Handó-féle centralizációs önkénnyel és a 2011 előtt is létező bírói belterjességgel egyszerre kritikus gondolkodás terjedt ugyan a bírói karon belül, de a növekedésnek ma megvannak a határai. Nem véletlen, hogy az - igazságszolgáltatás vezetését, és Handó Tündét ellenőrző - Országos Bírói Tanács tagjainak előválasztásán jó eredményt értem el, de tény, hogy nem kerültem a következő körbe. Ez megmutat valamennyit abból, hogy egy hozzám hasonló szemléletű ember úgymond belülről mennyit, milyen változásokat tud elérni a rendszerben."