Politika

Orbánék ügyvédje 673 ezret keresett tavaly - naponta

Az Mfor.hu a vagyonnyilatkozatok alapján elkészítette a képviselők fizetési toplistáját, amibe belevették az országgyűlési szerepvállalásukért kapott jövedelmükön felül, egyéb tisztségeikkel szerzett pénzt is. 

Bajkai nem nélkülöz, naponta közel 700 ezret keres

A rangsor élére Gyurcsány Ferenc került, akinek 1,7 millió forintos frakcióvezetői fizetése mellett családi cégéből, az Altus Kft.-ből is származik jövedelme, méghozzá sok: tavaly havi bontásban számított összes jövedelme 26,6 millió forint volt. Második helyen az Orbán család ügyvédje, a fideszes dr. Bajkai István áll, aki 14,8 milliót keresett egy átlagos hónapban, munkanapokra vetítve ez 673,4 ezer forint nettót jelent.

A dobogó harmadik fokára a szintén Fidesz-KDNP-s dr. Seszták Miklós került. Ő képviselősége mellett a külügyminisztériumnak is dolgozik kormánybiztosként, illetve kapott egy 6,6 milliós egyszeri juttatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. De a legtöbb pénzt, 56 millió forintot nem innen, hanem ügyvédi irodájából szerezte tavaly, mindenestül havi jövedelme átlag 7,1 milliót tett ki. Mögötte nem sokkal Rogán Antal áll havi 6,2 millió forinttal, aki rejtélyes találmánya révén gazdagodik. Orbán Viktor csak összesen 2,4 millió forintot kap egy hónapban képviselői és miniszterelnöki fizetés formájában.

A legszokatlanabb dologra Selmeczi Gabriella vagyonnyilatkozatában bukkant a portál, ő havi bruttó 80 ezer forintot kap valamiért, a forrást azonban nem tüntetett fel a papíron. 

A toplistában az Mfor.hu számítása szerint Gyurcsány kivételével az első 38 helyen csak kormánypárti képviselőket találni.