Politika

„Orbán Viktor célja, hogy az idők végezetéig hatalmon maradjon”

Azzal büszkélkedik Orbán Viktor rendszere, hogy itt a legalacsonyabb a személyi jövedelemadó. Azzal nem, hogy ezen kívül még van másik 63 adókulcs, amelyek már egyáltalán nem alacsonyak nemzetközi összehasonlításban, sőt a 27 százalékos áfa világrekord.

Minden 100 forintból 4-5 az Európai Unióból jön

Gondolhatunk az üzemanyagok adójára is, amely szintén tetemes része az árnak. Az összesített adóteher tehát Magyarországon igencsak magas. Csaba László közgazdász, a CEU professzora a Klubrádiónak nyilatkozva ezzel magyarázza, hogy miből telik az Orbán-kormánynak a költekezésre. Amit csak lehet, elvon a közkasszába, majd az egészet újraosztja.

Érdemes még megjegyezni, hogy szigorították az adóellenőrzést, csak ebből tavaly 450 milliárd forint többletbevétel keletkezett.

Ezen kívül külső forrásokból is érkezik pénz. Minden 100 forintból 4-5 az Európai Unióból jön, 6 pedig azoktól a magyaroktól, akik külföldön dolgoznak.

Szó sincs tehát gazdasági sikerről, lendületes növekedésről. A kormánynak nincs elképzelése arról, hogy mit kellene csinálni, csupán az a célja, hogy az idők végezetéig hatalmon maradjon, és hogy barátok kapják meg az állami pénzeket - mondja Csaba László.

A világ egészen más irányba halad. Például az oktatásra költ, akkor is, ha az némi túlképzéssel jár, hiszen az elhelyezkedéshez egyre magasabb képzettségre van szükség.

Mit tehetne a magyar ellenzék? A közgazdász professzor szerint legfontosabb az őszinte beszéd. Fel kell tárni a választók előtt, hogy hol tart az ország, mi a valós helyzet. Továbbá meg kell szüntetni a korrupciót, a nagy „elfolyásokat”. Kisebb, jobban ellenőrzött államra volna szükség, amely valóban a közjót szolgálja, az oktatásra, egészségügyre, környezetvédelemre koncentrál, és nem egy kis haveri csoport érdekeit tartja szem előtt.