Sport

Elképesztő: közel 46 milliárd forintból működött eddig a felcsúti utánpótlás foci alapítvány

Az Orbán Viktor által létrehozott, Mészáros Lőrinc által vezetett „A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány” a miniszterelnöki falu fociszakkörét majdnem annyi pénzből működteti, mint amennyiből NB I összes többi csapata együttvéve él - persze mindezt a cégek által „felajánlott” TAO-adóforintokból és „adományokból”.

 

A „varázslók”

Közzétette 2018-as beszámolóját és közhasznúsági jelentését A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, eszerint míg 2017-ben az alapítványnak 6 milliárd forint árbevétele volt, 2018-ban ezt több mint a duplájára sikerült növelni - írja az mfor.hu. A beszámoló szerint 13,3 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el.

A lap összehasonlításként megjegyzi, hogy 2017-ben a teljes magyar NB I-ben jött össze 15 milliárdos árbevétel.

Természetesen rengeteg az „önként” adományozó gazdasági szervezet, tőlük 6,3 milliárd forint folyt be a kasszába, amit teljesen fel is használtak a felcsútiak.

A 6,3 milliárdos adomány mellett

  • 139 millió érkezett a költségvetésből az akadémiai rendszer kialakítását szolgáló MLSZ-támogatásként,
  • 7,7 milliárdot TAO-támogatásként tüntettek fel,
  • 130 millió normatíva támogatásként érkezett az államkasszából,
  • 431 millió TAO-kiegészítő támogatásként,
  • 2,5 millió magánszemélyek adományaként,
  • 455 ezer forintot pedig szja 1 százalékaként érkező támogatásként könyveltek el.

Ez azt jelenti, hogy 8,8 milliárd forintos adózott eredményről számolhatott be az alapítvány.

Emellett a saját tőkéjük 18 milliárdról 27 milliárdra ugrott a mérleg szerint, az eszköz oldalon 29 milliárdnyi értéket tartanak nyilván tárgyi eszközként, a pénzeszköze (bankszámlán, illetve készpénzben) összesen 1,8 milliárd volt tavaly az előző évi 1,3 után - írják.

2011 és 2018 között a felcsúti alapítványhoz összesen 22,4 milliárd forint adomány érkezett. Ugyanezen időszak alatt 23 milliárdot tudtak összegyűjteni TAO-támogatásként, vagyis a cégek 8 év leforgása alatt 45,4 milliárd forint közpénzt utaltak a „megfelelő” helyre, azaz Felcsútra az államkassza helyett.