Aktuális

Hihető: erotikus táncika „napi két órában, havi 80 ezerért” a budapesti éjszakában

„Jelenleg a vendéglátásban dolgozom. Napi két órában dolgozom, hostessként közvetítenek ki, havi 80 ezer forint a jövedelmem. A munkáltatóm neve: Pure Event Kft.” - olvasható egy, a Privát Kopó birtokába került bírósági dokumentumban. Mivel foglalkozhat az a cég, amely napi 2 órás munkáért havi 80 ezer forintot képes fizetni a munkavállalónak? - a bűnügyi portál ennek nézett utána.

A 3 millió forint jegyzett tőkével alapított Pure Event Kft. 2008 óta működteti a P1 Premier Club nevű (Budapest. V. kerület, Podmaniczky Frigyes tér 2/b.) éjszakai szórakozóhelyet. A társaság tulajdonosai a legfrissebb cégkivonat szerint: Csorba Gusztáv Jenő, valamint a Marshall szigeteken bejegyzett Vestlandet Inc. Utóbbi társaságot a cégiratok tanúsága szerint - a Luxemburgban bejegyzett T-POWER Consulting S.a.r.l. igazgatójaként - Egressy Zoltán képviseli a kft-ben. Egressy 1995 és 1998 között a Szerencsejáték Zrt., 2002 és 2005 között az FHB Bank Nyrt. igazgatótanácsának tagja volt.

A P1 Premier Club honlapja azzal népszerűsíti a szórakozóhelyet, hogy „Professzionális személyzet és mindennap 20-25 gyönyörű hostess-lány gondoskodik vendégeink önfeledt és izgalmakban gazdag szórakoztatásáról. A P1 csapatát gondos válogatás után, kivétel nélkül több nyelven beszélő, a szórakoztató- és vendéglátóiparban nagy tapasztalatra szert tett, fiatal, agilis emberekből állítottuk fel.”

Nem tudni, hogy a „20-25 gyönyörű hostess-lány” milyen munkaügyi jogviszonyban gondoskodik mindennap a „vendégek önfeledt és izgalmakban gazdag szórakoztatásáról”, ugyanis a Privát Kopó információja szerint a Pure Event Kft. állományi létszáma 2009-ben 3 fő, 2010-ben 1 fő, 2011-ben 2 fő, 2012-ben 2 fő, míg 2013-ban 3 fő volt, a társaság személyi jellegű költségei (közterhekkel együtt) a jelzett években 1 millió 800 ezer és 5 millió 900 ezer forint között alakultak.

A P1 magyar nyelvű weboldalán állásajánlat is található: „A Club P1 felvesz kifejezetten csinos, igényes, ápolt és táncolni tudó/szerető 18-25 éves lányokat. Mivel a P1 Budapesten és az országban magasan az első számú erotikus szórakozóhely, amely messze a legkiemelkedőbb kereseti lehetőséget nyújtja, jelentkezésnél kérjük a fenti kritériumokat komolyan venni!!! Telefonszám és egészalakos fénykép megadása kötelező! Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.”

Tehát a cég „messze a legkiemelkedőbb kereseti lehetőséggel” kecsegteti az erotikus táncos munkára jelentkező hölgyeket. De lehet-e havi 80 ezer forint jövedelmet „messze a legkiemelkedőbbnek” nevezni a fővárosi éjszakában?

A P1 Premier Clubot üzemeltető Pure Event Kft-vel azonos székhelyen (1012. Budapest, Kuny Domokos utca 4. D. ép. 1. em. 6.) működik a P2 Premier Clubot (Budapest. V. Sas u. 9.) gründoló Club Sun Kft., amelynek tulajdonosa: Zentai László. Az éjszakai bár weboldalán 12 táncoslány fotója látható. (A két szórakozóhely honlapja arculati és tartalmi szempontból megtévesztésig hasonló, a cégkivonatok tanúsága szerint a társaságok elektronikus elérhetősége is megegyezik: [email protected].)

A Privát Kopó információja szerint a Club Sun Kft. állományi létszáma 2009-ben 4 fő, 2010-ben 6 fő, 2011-ben 6 fő, 2012-ben 5 fő, 2013-ban pedig 4 fő volt, a társaság személyi jellegű költségei (közterhekkel együtt) a jelzett években 7 millió 700 ezer és 9 millió 900 ezer forint között alakultak.

A Club Sun Kft. 2014-ben álláshirdető oldalakon „hostess”, valamint „felszolgáló” munkalehetőségeket kínált - „kiemelkedő kereseti lehetőséggel”.

Összehasonlításul: az éves bevétel tekintetében a P1 és a P2 nevű éjszakai szórakozóhelyekkel azonos kategóriába eső Halló Bárt működtető Kreml Kft. személyi jellegű kiadásai 2009 és 2013 között hozzávetőlegesen 37 millió és 53 millió forint között alakultak, a Privát Kopó értesülése szerint a táncoslányokat havi 120 ezer Ft. munkabérrel jelentették be.

- Általánosságban, nem konkrét bárokra vonatkozóan azt mondhatom, hogy nevetséges és elképzelhetetlen, hogy egy színvonalasabb éjszakai bárban havi 80 ezerért erotikus táncos munkát végezzen bárki is - mondta a Privát Kopónak a budapesti éjszakai életet jól ismerő forrás. - Ezek a lányok a legínségesebb időkben is 300 ezer forint felett keresnek, a jobb időszakokban pedig 500 ezer forintnál is többet visznek haza. Az úgynevezett lányos italok - koktélok, pezsgők - árából általában 30-50 százalék őket illeti. Egy koktél 7-9 ezer, egy üveg pezsgő 20-30 ezer forintba kerül az ismertebb bárokban. A lányokat privát tánc előadására is kérhetik a vendégek, amire úgynevezett szeparéban kerül sor, ilyen esetekben a táncos egyetlen számot táncol végig, amely alatt teljesen levetkőzik. Egy privát tánc ára 10-12 ezer forint, az összeg fele a lányé, fele pedig a báré. Tehát: amennyiben egy lánynak egy éjszaka csupán egyetlen vendége van, aki egy koktélt vagy egy üveg pezsgőt, valamint egy privát erotikus táncot rendel, a „hostess” ez esetben is 10-15 ezer forintot keres naponta - adómentesen, szexuális kapcsolat létesítése nélkül. Ezek az „ínséges” napok. „Pörgősebb” napokon ennek az összegnek akár a négyszeresét-ötszörösét is megkereshetik a lányok. Azt pedig, hogy valaki napi két órát „hostesskedik” a bárban, teljességgel kizárt. A személyzet minden tagja - a táncoslányok is - az esti nyitáskor (21 órakor) a szórakozóhelyen tartózkodnak, és a hajnali záráskor (általában 5 órakor) távoznak onnan. Nincs olyan, hogy 2 órás táncikálás, ha valakinek esetleg ilyen munkaszerződése van, arra nyugodt szívvel mondhatom: fiktív.

A bűnügyi portál informátora szerint a night clubok általában minimálbér körüli összegre jelentik be a személyzetet (táncoslányok, felszolgálók, pultosok), amit ilyen-olyan „premizálással” - feketén, „zsebbe” fizetve - egészítenek ki számukra. Újabban vannak helyek, amelyek - papíron - munkaerő közvetítő cégektől veszik bérbe a munkavállalókat, ezáltal a kölcsönző vállalkozáson keresztül „legalizálják” a szürke kifizetéseket, valamint a munkaviszonnyal összefüggésben fizetendő járulékokat. Az ilyen munkáltatási módszert alkalmazó bárokat nem terheli bérköltség, járulékfizetési kötelezettség, a kölcsönzött munkaerő nem jelenik meg a gazdasági társaság állományi létszámában, a munkáltatással kapcsolatos minden kötelezettség és felelősség a kölcsönző vállalkozást terheli. A munkaerőt kölcsönző által a kölcsönvevő társaságnak kiszámlázott díjak tartalmazzák a munkaerő költségeit (bér, járulékok), továbbá a kölcsönző szolgáltatásinak díját is, amely a kikölcsönzött munkavállalók bérköltségére vetítve 15-20% körüli összeg szokott lenni. A kölcsönzött munkaerő többnyire drágább a munkáltató számára, mint a saját dolgozó.

„Két órában dolgozom, hostessként közvetítenek ki, havi 80 ezer forint jelenleg a jövedelmem. A munkáltatóm neve Pure Event Kft., székhelye: Budapest, VI. Teréz krt. 5.” - olvasható egy, a Privát Kopó birtokába került bírósági dokumentumban. A taláros testület előtt nyilatkozatot tevő hölgy táncosnőként tevékenykedik a P1 Premier Clubban. A vendéglátóhelyet működtető Pure Event Kft. székhelye, valamint telephelye azonban nem a Teréz körúton található, ezért vélelmezhető, hogy a fiatal nő egy munkaerő kölcsönző cég „közbeiktatásával” dobálhatja le magáról a ruhadarabokat a bárban. A hölgy egyébként egy nappal azt megelőzően, hogy a Pure Event Kft. egységében felvette a meglehetősen kevés darabból álló „munkaruháját”, egy másik pesti éjszakai bárban mutogatta bájait. Ilyetén nehezen értelmezhető az őt „kiközvetítő” cég szerepe a munkaviszony vonatkozásában.

A tulajdonosok szerint a szórakozóhelyek szabályosan működnek, minden a legnagyobb rendben

A Privát Kopó a következő kérdésekkel kereste meg a P1 Premier Clubot működtető Pure Event Kft-t: „a gazdasági társaság az elmúlt években adóbevallásaiban és éves beszámolóiban a valóságnak megfelelő bevételeket és költségeket szerepeltetett, valamint a valóságnak megfelelő jövedelemre jelentette be alkalmazottait? Történtek-e cégüknél adózatlan, „zsebbe” történő kifizetések a munkavállalók részére?” A cég nevében dr. Zsilinszky Tibor ügyvéd tájékoztatta a bűnügyi portált: A Társaság mind cégjogi mind számviteli szempontból szabályosan működik a vendégek legnagyobb megelégedésére.”

A cégiratok szerint dr. Zsilinszky Tibor szerkesztette és ellenjegyezte a Pure Event Kft., valamint a Club Sun Kft. alapító okiratát, és járt el a vállalkozások nyilvántartásba vétele ügyében. Az ügyvédet 2011-ben a fideszes Pokorni Zoltán vezette Hegyvidéki Önkormányzat azzal bízta meg, hogy „részvételével segítse elő a csillebérci üdülőtelep ingatlantulajdonosai és a vízművek közötti tárgyalások eredményességét”.

A Privát Kopó megkeresésére a P2 Premier Clubot működtető Club Sun Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Zentai László a következő tájékoztatást adta: „A Társaság  és a klubunk  a magyar jogszabályok szerint, azzal összhangban működik! A klub működését évente vizsgálja minden, hatáskörrel bíró hivatal (így a NAV is), működéssel kapcsolatosan adóhatósági vagy rendőrségi eljárásról nem tudok.”

Tessék továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló...