Politika

Gyurcsány: „súlyos hibát vétett Mesterházy azzal, hogy megalázó módon elutasított”

A Demokratikus Koalíció (DK) vezetője szerint azzal, hogy „már-már megalázóan utasította el” őt Mesterházy Attila, sok szavazót megsértett a baloldalon, és ezzel súlyos stratégiai hibát követett el. „Amennyiben nem jutunk be jövőre a parlamentbe, akkor a DK-nak valószínűleg vége van, négy évet aligha lehet kibírni parlamenten kívül. Ha a DK-nak vége van, akkor valószínűleg nekem is” - jelentette ki a volt kormányfő.

Ha nem jutunk be, végem van

Hogyan kosarazta ki a DK-t az MSZP?

Gyurcsány Ferenc: Két héttel ezelőtt megszületett a megállapodás Mesterházy és Bajnai között. Ezt én kritizáltam. Másnap reggel megállapodtunk Attilával, hogy először leülünk négyszemközt beszélgetni, majd hétfőn elkezdjük a tárgyalásokat. Privát beszélgetésünkön Mesterházy három-négy nem nyerhető választókerületet és három listás helyet ajánlott. Mellékesen megjegyezte, „te egyiken sem lehetsz rajta”, majd folytatta mondanivalóját. Ekkor megjegyeztem, nem biztos, hogy ez a DK számára elfogadható lesz. A rá következő hétfőn nem tettek semmilyen ajánlatot, hanem azt kérték, hogy fogadjuk el azt a közpolitikai programot, amiben az E14-gyel megállapodtak. Ennek egy sor pontja - hogy csak a határon túliak szavazati jogát említsem - igen messze van a mi nézeteinktől. Akkor már felmerült bennem, ezt azért csinálják, mert azt hiszik, ezt nem tudjuk elfogadni, ezért mi lépünk vissza. Viszont kerülni akartuk a csapdát és közöltük, rendben van, elfogadjuk, beszéljünk a program megvalósításának módjáról.

Ezután megszakadt a kommunikáció köztünk. Kollégáim hívásaira, az sms-ekre egyetlen szoci politikus sem reagált. A következő hétfőn az eredetinél is rosszabb ajánlatot tettek: három helyett két választókerületet ajánlottak fel, és közölték, hogy nemcsak velem, hanem további három DK-s politikussal is gondjuk van. Akkor mi felvetettük: mondják meg ők, hogy számukra mi lenne jó. Attila elolvasta a bevitt írásos anyagunkat, majd közölte, ez elfogadhatatlan, és itt fejezzük be. Ennyi történt. Súlyos hibát vétett Mesterházy Attila azzal, hogy megalázó módon vetett véget a tárgyalásoknak. Ez a baloldali szavazók jelentős részét sérti és feltüzeli.

Mi lesz 2014 után, ha kiesik a parlamentből?

Gyurcsány Ferenc: Azt gondolom, hogy a DK képes 7-8 százalékot szerezni. De ha mégsem jutunk be, akkor a Demokratikus Koalíciónak valószínűleg vége van, négy évet aligha lehet kibírni parlamenten kívül. Ha a DK-nak vége van, akkor valószínűleg nekem is, de ennek kicsi az esélye. Ha bejutunk, de ellenzékbe kerülünk, akkor frakcióvezető leszek, és megmutatom, hogyan kell Orbánnal szemben kemény politikát csinálni. Ha nyer a baloldal, akkor egészen biztos, hogy még frakcióvezető sem leszek, nem akarom, hogy az új miniszterelnöknek ott kelljen engem éreznie a hátában.