Politika

Bolhacirkusz: a kormányoldalon egy államtitkár és négy képviselőt érdekelt a „Stop Soros” törvényről szóló vita

A „Stop Soros” fantázianevű salátatörvényről, illetve az alkotmányozási folyamatról utolsó alkalommal vitázott hétfőn, este a magyar parlament. Jellemző a bolhacirkusz „komolyságára”, hogy az utolsó vitára mindössze 1 államtitkárt, és 4 képviselőt tudott felmutatni a kormányoldal.

Hatalmas volt az érdeklődés a kormányoldalon...

A „Stop Soros” alapvetően a Soros György elleni választási kampányba illeszkedett, így nem volt teljesen meglepő, hogy a nyár elejére alább hagyott a Fidesz lendülete, és vagy az Európai Néppárt fenyegetése miatt, vagy valami egyéb szándékból, de Kocsis Máté és Rogán Antal ígérete ellenére a Stop Soros nem szigorodott, hanem éppenséggel enyhült.

Így például eltűnt a „Soros által támogatott civilszervezetek” átvilágítása, regisztrációja, illetékkötelezettsége, vagy tevékenységük korlátozása.

Viszont „a jogellenes bevándorlás elleni intézkedések” megmaradtak. A büntetőtörvénykönyvben ezután önálló tétel lesz a „a jogellenes bevándorlás elősegítése”, valamint a „szervezése" is szankcionálható lesz, azzal a kitétellel, hogy „a büntetés korlátlanul enyhíthető - különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető -, ha az elkövető a vádemelésig az elkövetés körülményeit feltárja".

Jellemző a törvényalkotók kapkodására, hogy a Jobbik mutatott rá olyan anomáliára, hogy a magyar jogrendszerben a „bevándorlás” mint jogi kategória nem létezik, a pontosítás és az alkalmazhatóság érdekében „jogellenes tartózkodásra” kell azt módosítani.